понедельник, 4 июня 2018 г.

Вишиванка – оберіг українського народу

 До дня вишиванки цікаво пройшла бесіда і огляд тематичної полички.
  Вишиванка була і залишається улюбленим різновидом народної творчості. Дівчата висловили думку щодо актуальності мистецтва художнього вишивання: адже для вишивання не потрібно складних пристосувань.


Колись за кількістю й довершеністю вишитих рушників, сорочок, скатерок, які дівчина підготувала до свого весілля, судили про її працелюбність.
  Уміння серцем відчувати навколишню красу й відтворювати її в узорах кожна дівчина змалечку вчилась у своєї матері, бабусі.
 
Вишиванка в Україні – світ краси й фантазії, осмислення навколишнього середовища, розповідь про думки й почуття людини, звичаїв і уявлень наших предків.
  Уважно придивіться до узорів вишивки й ви побачитещо це мистецтво простого й разом із тим мудрого декоративного мислення. У вишивці, як і в народній пісні, відображалися заповітні мрії на краще майбутнє, прагнення до краси.


В небі сонця золотий клубочок
Розсипає нитки промінні,
Їх збирають рученькі дівочі
Ї гаптують цвіт на полотні.
                          ксим Рильський)

В узорах вишивки жінки розповідали про свої думки й почуття, сподівання і страждання. Тому є вишивки сумні й замріяні, а є радісні й веселі, в яких барви й узори бринять, як жартівлива співаночка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий